Poliisi: Kuka tahansa voi syyllistyä rangaistavaan vihapuheeseen

Suomessa sananvapaus on vahva perusoikeus, mutta mielipiteen ilmaisu voi täyttää rikoksen tunnusmerkit

Kotimaa ti 18.04.2017 13:46

Poliisin vihapuhetutkintaryhmä puuttuu netissä tapahtuviin, rikoksen tunnusmerkit täyttäviin ylilyönteihin, poliisin tiedotteessa sanotaan.

Helsingin poliisilaitoksella toimiva Vakavan rikollisuuden tutkintayksikköön sijoitettu valtakunnallinen vihapuhetutkintaryhmä on ollut toiminnassa noin kuukauden ajan ja sen tehtävä on ennalta estää, paljastaa ja tutkia nimenomaan rangaistavaa netissä tapahtuvaa vihapuhetta riippumatta tekijän aatetaustasta, poliisitarkastaja Måns Enqvist Poliisihallituksesta kertoo.

Rangaistavan vihapuheen tai vihapuherikoksen käsitettä ei löydy laista. Vihapuhetutkintaryhmälle tutkittavaksi tulevat jutut ovatkin rikosnimikkeiltään kiihottamisia kansanryhmää vastaan, törkeitä kiihottamisia kansanryhmää vastaan tai uskonrauhan rikkomisia.

Vihapuhetutkintaryhmä ottaa tutkittavakseen myös internetissä tapahtuvia kunnianloukkauksia, törkeitä kunnianloukkauksia, laittomia uhkauksia sekä muita rikoksia, jos teon vaikuttimena on ollut rotu, ihonväri, syntyperä, kansallinen tai etninen alkuperä, uskonto tai vakaumus, seksuaalinen suuntautuminen, vammaisuus tai muu vastaava.

Vihapuhetutkintaryhmä ei ole kuitenkaan sama kuin nettipoliisitoiminta: Vihapuhetutkintaryhmä tutkii vihapuhetta, nettipoliisit muita nettirikoksia. Nettipoliisityöskentelyllä puututaan muihin netissä tapahtuviin rikoksiin ja pyritään ennalta ehkäisemään niitä.

"Toiminnallaan vihapuhetutkintaryhmä pyrkii ennalta estämään rangaistavaa vihapuhetta ja takaamaan kaikille turvallisen mahdollisuuden osallistua kansalaiskeskusteluun vaikeistakin aiheista", sanoo vihapuhetutkintaryhmän esimiehenä toimiva rikosylikomisario Jonna Turunen Helsingin poliisilaitokselta.

Suomessa sananvapaus kuuluu vahvoihin perusoikeuksiin, mutta etenkin sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla ylitetään yhä helpommin se raja, jolloin mielipiteiden ilmaisu täyttää rikoksen tunnusmerkit. Näihin ylilyönteihin ja laajemmin organisoituun informaatiovaikuttamiseen poliisi pyrkii puuttumaan entistä tehokkaammin, tiedotteessa perustellaan syitä poliisin puuttumiseen vihapuheisiin ja määritellään pääpiirtettäin sananvapauden rajoja.

"Vihapuhe-käsitettä käytetään laajasti yleiskielessä ja julkisessa keskustelussa sillä viitataan myös muuhun kuin rangaistavaan vihapuheeseen. Rangaistavaan vihapuheeseen saattavat syyllistyä aivan tavalliset kansalaiset, mutta myös henkilöt, joilla on vahva ääriajattelutausta", poliisitarkastaja Måns Enqvist täsmentää.

Vihapuhetutkintaryhmä tekee aktiivista yhteistyötä koko Suomen nettipoliisiverkoston kanssa. Sillä on esitutkinnassa jo muutamia tapauksia.

Tytti Salenius ti 18.04. 13:46

Kommentit: 4

Juha. ti 18.04.2017 15:46 1

Haluan esittää sivistyneenä miehenä ns. hypoteesin. Jos minä valkoinen linnun "jälki" käännyn - ei sängyssä - vaan muslimiksi ja haluan ajokorttiini lisää "kirjaimia" ajaen EU-rekalla vääräuskoisten veljieni ja siskojeni YLI, niin että veri lentää ja koirat haukkuvat. Mutta enhän välitä siitä. Sitten kuotaisisin Stokkan ovesta sisään kun siellä on niin "etullista" niille, joilla täppiä och talar svenska! "poliisitarkastaja Måns Enqvist Poliisihallituksesta kertoo".... että kyseinen ukkovarpaaseensa suonenvedon saanutta sairauskohtauksen julman "väännön" - sama koskee rekkaa - valtaan joutunutta valkoista 72 neitsyeen metsästäjää, joka vielä puhui "kielillä" ei tulla syyttämään mistään kun kuolleita oli alle 150 ja kaikki olivat vielä suomalaisia työkykyiusiä ihmisiä. Katu suljetaan siksi aikaa kun vääräuskoisten veri on porstattu pois, sillä kaupungin katuja ei saa raffiteja piirrellä, sillä täytyyhän järjestyksen ja lain vallita tuon suuruisessa metropolissa. "Valkoin kuolema" haravoi lehtiä 2½ päivää ja sen jälkeen häntä kannetaan kultatuolissa vasemmiston.vihreiden ja kokoomuslaisten "vaikuttajien" järjestämässä mielenosoituksessa, jonka teemana on: "Sota RASISMIA!" vastaan" ja "Pussa Muslimia!" Eritoten mieleen painuvinta oli Sanni Ghanh-Laasosen silmät, jotka täyttyivät herkistyen kyynelistä-.

Gideon ti 18.04.2017 16:41 1

"Vihapuhetutkintaryhmä" kuulostaa kyllä huolestuttavalta kehitykseltä. Voiko totalitarismi nousta näin varkain, ilman että ihmiset ymmärtävät mistä on kysmys?

Alcibiades ke 19.04.2017 09:07 1

Hegeliläinen dialektiikka. Luo ongelma, johon ihmiset tulevat vaatimaan sinulta ratkaisua, jonka alun perinkin halusit tarjota.

Alkuperäinen tavoite: Päättäjät haluavat rajoittaa sananvapautta ja lisätä valvontaa, jotta pysyisivät paremmin vallassa talousongelmien uhatessa koko EU-valtioliiton olemassaoloa. Kansalle sitä ei saisi myytyä mitenkään, koska eivät näe miksi heidän tulisi luopua yksityisyydestään ja sananvapaudestaan.

Luodaan ongelma: Tuodaan maahan suuret määrät epämääräistä ainesta, koska "eivät takuulla ole vaaraksi". Käy ilmi että tulijat ovatkin hyvinkin suureksi vaaraksi, varsinkin nuorille naisille. Kansa ärsyyntyy ja alkaa vihapuhumaan ja toimimaan aggressiivisesti. Syntyy vastakkainasettelua ja levottomuutta. Erinäiset tahot huolestuvat ongelmien lisääntymisestä.

Tarjotaan ratkaisu: Lisää valvontaa ja vihapuheen kitkemistä. Samalla mandaatilla kitketään "Venäjämielinen" (lue: "nationalistinen") poliittinen keskustelu ja – ta-daa! – EU:ta ei uhkaa jälleen mikään.

Konepistoolimiehet lentokentillä ja yleisötapahtumissa on joidenkin mielestä pieni hinta siitä että poliittinen keskustelu saadaan ohjattua sananvapauskäytäville, joihin keskustelun rajaamalla poliitikot kuvittelevat pysyvänsä paremmin vallankahvassa kiinni.

Paavali to 20.04.2017 08:33 1

Pitkälle samaa mieltä Alcibiadeksen kanssa. Valvontaa on lisättävä, koska valtaapitävät ovat huolisssaan omasta asemasta. Ei ole kyse siitä, että he olisivat huolissaan kansalaisten turvallisuudesta. Jos olisivat, niin turvallisuuden lisääminen olisi ollut helppoa, jos se olisi haluttu toteuttaa. Muutamia mainitakseni: laittomasti maassa olevien palauttaminen, turvapaikan myöntäminen ainoastaan Geneven sopimuksen perusteella ei humanitaarisin perustein, terroristijärjestöissä taistelleiden paluun estäminen ja kansalaisuuden menetys, rikoksiin syyllistyneiden turvapaikan hakijoiden välitön karkoitus jne. Noilla toimenpiteillä olisi saatu moninkertainen turvallisuuden lisäys.

Tuo vihatutkintaryhmästä voitaisiin käyttää paremminkin nimitystä hallituksen salainen poliisi tai eliitin poliisi. Tämäntyyppisiä instansseja on käytössä monissa tuntemissamme demokratioissa, kuten Saudi-Arabia, Valko-Venäjä ja Turkissa. Aikaisemmin tämmöinen järjestelmä oli käytössä myös monessa itäblokin maassa. Yksi kuuluisimmmista oli Stasi, joiden listoilla moni suomalainenkin poliitikko oli.

Tavallisen kansalaisen pitäisi olla hyvin huolissaan tällaisesta kehityksestä. Mitäköhän ajattelee omasta työstään henkilöt,jotka toimivat tällaisessa organisaatiossa. Kai se on työ siinä kuin mikä tahansa työ. Ja näin suurtyöttömyyden aikaan kai tuonnekkin sitten löytyy vapaaehtoisia. Olihan Stasikin aikoinaan hyvin suosittu työpaikka.Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Juha Ahvio

Lapsikato on todellinen suomalainen ongelma

Klo 19:12.

Timo Vihavainen

Usko vastaan skepsis

Klo 15:42.

Professorin Ajatuksia

Ranskan afgaanilinja säästää Suomessa selvää rahaa

Klo 15:34.

Heikki Porkka

Ähläm Sähläm - Yle käyttää, mutta salliiko facebook?

Klo 11:04.

Arto Luukkanen

Venäläistä rähähtelyä ja Suomen päättömät päättäjät

ke 18.04. 16:29

videot