HS mielipide: "Mikään ei viittaa siihen, että nuoret olisivat entistä fiksumpia"

Kolmekymmentä vuotta yläkoulussa opettanut kirjoittaa HS:n mielipidesivulla, etteivät nuoret ole entistä fiksumpia

Kotimaa la 15.04.2017 09:39

Sakari Valtiala Kotkasta kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidesivulla:

"Lasten vähentyneestä lukemisesta, sen syistä ja seurauksista kertoneessa jutussa (HS Kulttuuri 14.4.) kirjailija Pasi Ilmari Jääskeläinen esitti väitteen, jonka mukaan nuoret ovat nykyisin varmaankin fiksumpia kuin hänen nuoruudessaan."

"Kolmekymmentä vuotta yläkoulussa opettaneena voin kertoa, että näin ei ole. Tuo hokema elää sinnikkäästi, mutta kenelläkään ei ole esittää todisteita sen puolesta. Kukaan ei ole vakuuttavasti kertonut, missä ja miten nuorten kehittyminen entistä fiksummiksi näkyisi. Kirjailijoiden koululaisilta saamat luokattomasti kirjoitetut ja ylimieliset viestit kertovat päinvastaisesta kehityksestä", Valtiala jatkaa.

Suomalaisille on vakuuteltu PISA-tutkimuken tuloksilla, että nuoremme olisivat maailman huippua mitattavassa kouluosaamisessa. PISA-tutkimusta on myös kritisoitu liian tekniseksi ja myös poliittisesti kantaaottavaksi. Kolmekymmentä vuotta yläkoulussa opettaneen arkikokemuksen mukaan vaikeammin mitattavissa olevassa yleisessä "fiksuudessa" ei olla kehitytty parempaan suuntaan. 

Arkikokemuksen lisäksi myös paljon ylistetyt PISA-tulokset ovat osoittaneet viime vuosina huonoa kehityssuuntaa. "Suomalaisnuorten PISA-tutkimuksen tulokset ovat pudonneet selvästi vuoden 2006 jälkeen. Kukaan ei oikein ole osannut selittää mistä pudotus osaamisessa johtuu.", todetaan Jyväskylän Yliopiston sivuilla.

Valtiala jatkaa mielipidekirjoituksessaan "Jääskeläinen sanoi jutussa, että nuorilla on valistuneita ajatuksia, mutta ajatusten esittäminen ei onnistu, kun äidinkieli ei ole hallussa. Siis hetkinen. Eikö ajatus ole kielellinen konstruktio? Miten kenelläkään voi olla ajatuksia – fiksuista ja valistuneista ajatuksista puhumattakaan – ellei äidinkieli häneltä suju? Miten kukaan voi tietää toisen päässä olevista ajatuksista, jos niitä ei ilmaista kielellisesti joko puhuen tai kirjoittaen?".

"Lukemisharrastuksen eteen on tehtävä kaikki mahdollinen. Lukeminen kehittää kieltä ja saattaa parhaimmillaan johtaa jopa ajatusten syntymiseen."

Mikäli peruskoulujärjestelmän rinnalla olisi enemmän erilaisia kilpailevia koulujärjestelmiä, voisi parempia tuloksia ja menetelmiä löytyä nopeammin. Erilaisten lähestymistapojen keskinäinen vertailu olisi luotettavampaa koska vertailut suoritettaisiin suomalaisessa kontekstissa.

Jukka Rahkonen la 15.04. 09:39

Kommentit: 2

Juha. su 16.04.2017 09:47 2

Olen kuullut nyky ylä-aste ikäsiten puhetta ja nähnyt jonkinverran heidän tuottamaa kirjallista ilmaisua. Täytyy todeta, että sen taso on aivan verrattavissa heidän kykyyn selvitä suksien päällä 10 km lenkistä. Reaaliaineiden vähentäminen kouluissa mm. historian, biologian ym tuntimäärien supistukset ovat tehneet murhaavaa jälkeä. Omasta vastaavista ajoista on jo tietenkin ikuisuus ainakin "moitittavien" mielestä, mutta tuolloin jo ylä-asteen opetustaso oli tähän päivään verrattuna telaketju -sarjaa. Eikä nyt kuitenkaan tarkoitukseni ole syyllistää lapsia ja nuoria siitä, että Kouluhallituksen mielestä aivopesu ja DDR:n ideologian opettaminen on se tärkein asia maailmassa. "Viisaat aikuiset" muoti-ilmiöineen eli sukupuolettomuuden "kasvatuksineen" ym. transuilun ja homostelun tekeminen ihmiskunnan ylimmäksi arvoksi on suoranainen rikos "pieniä ihmisä" kohtaan, joiden päät laitetaan tarkoituksellisesti sekaisin vielä sen lisäksi mitä ne ovat oman biologisen kasvuvaiheensakin vuoksi epävarmoja ja vaikutuksille alttiita kykenemättä käyttämään omaa harkintaa ja valmiina olevaa monoliittista maailmankatsomusta sekä ns. lujaa luonnetta kykenemättä kyseenalaistamaan sitä roskaa jota hänelle juotetaan ratilla kurkusta alas. EU ja muut kirjaviisaat ovat tavoitteissaan ilmaisseet historianopetuksen roimaa vähentämistä, sillä kuta enemmän ihminen tietää menneisyydestään ja maansa sekä koti-mantereensa historiasta sekä sen menestyksestä ja aiheellisesta ylväydestä. On häntä silloin helpompi aivopestä monikulttuurisuuden ooppiumilla ja kulttuurimarxististen läpi -sairaiden mielettömyyksien kaatamisessa heidän päähänsä. Sanoakseni itsestäni jotain, joka onkin mieliaiheeni. Voin sanoa, että minä (kaunis sana) tiedän aivan liikaa, että minua vanhaa kettua enää voisi kusettaa millään kunhan olen vain selvinpäin. Nykynuorisoa ja lapsia melkeinpä imeväisistä lähtien käy melkeinpä sääliksi ja jos tähän lisätään vielä kuutamolla olevat vanhemmat, se merkitsee sitä, että melkeinpä olisi

Juha. su 16.04.2017 09:50 0

Korj. "On häntä silloin VAIKEAMPI aivopestä monikulttuurisuuden..."Kommentoidaksesi sinun
täytyy ensin kirjautua:


Jos sinulla ei ole vielä tunnuksia, voit liittyä joukkoomme ostamalla kommentointioikeuden:
Oikea Kommentointi 6kk, 19,90 €
Voit halutessasi kommentoida nimimerkillä.

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Oldies but goldies 10, Miksi Viro?

Klo 17:21.

Petteri Hiienkoski

Suomea integroidaan Euroopan yhteiseen puolustukseen millä mandaatilla?

Klo 10:51.

Professorin Ajatuksia

Bussikuskit jälleen lakossa

Klo 10:48.

Reijo Tossavainen

Matkailuautolla Malagaan, 19. päivä: Toscanan Siena on hieno kaupunki

Klo 07:31.

Matti Viren

Vihapuhe mallia DDR

ke 20.09. 14:02

videot