HS mielipide: "Mikään ei viittaa siihen, että nuoret olisivat entistä fiksumpia"

Kolmekymmentä vuotta yläkoulussa opettanut kirjoittaa HS:n mielipidesivulla, etteivät nuoret ole entistä fiksumpia

Kotimaa la 15.04.2017 09:39

Sakari Valtiala Kotkasta kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidesivulla:

"Lasten vähentyneestä lukemisesta, sen syistä ja seurauksista kertoneessa jutussa (HS Kulttuuri 14.4.) kirjailija Pasi Ilmari Jääskeläinen esitti väitteen, jonka mukaan nuoret ovat nykyisin varmaankin fiksumpia kuin hänen nuoruudessaan."

"Kolmekymmentä vuotta yläkoulussa opettaneena voin kertoa, että näin ei ole. Tuo hokema elää sinnikkäästi, mutta kenelläkään ei ole esittää todisteita sen puolesta. Kukaan ei ole vakuuttavasti kertonut, missä ja miten nuorten kehittyminen entistä fiksummiksi näkyisi. Kirjailijoiden koululaisilta saamat luokattomasti kirjoitetut ja ylimieliset viestit kertovat päinvastaisesta kehityksestä", Valtiala jatkaa.

Suomalaisille on vakuuteltu PISA-tutkimuken tuloksilla, että nuoremme olisivat maailman huippua mitattavassa kouluosaamisessa. PISA-tutkimusta on myös kritisoitu liian tekniseksi ja myös poliittisesti kantaaottavaksi. Kolmekymmentä vuotta yläkoulussa opettaneen arkikokemuksen mukaan vaikeammin mitattavissa olevassa yleisessä "fiksuudessa" ei olla kehitytty parempaan suuntaan. 

Arkikokemuksen lisäksi myös paljon ylistetyt PISA-tulokset ovat osoittaneet viime vuosina huonoa kehityssuuntaa. "Suomalaisnuorten PISA-tutkimuksen tulokset ovat pudonneet selvästi vuoden 2006 jälkeen. Kukaan ei oikein ole osannut selittää mistä pudotus osaamisessa johtuu.", todetaan Jyväskylän Yliopiston sivuilla.

Valtiala jatkaa mielipidekirjoituksessaan "Jääskeläinen sanoi jutussa, että nuorilla on valistuneita ajatuksia, mutta ajatusten esittäminen ei onnistu, kun äidinkieli ei ole hallussa. Siis hetkinen. Eikö ajatus ole kielellinen konstruktio? Miten kenelläkään voi olla ajatuksia – fiksuista ja valistuneista ajatuksista puhumattakaan – ellei äidinkieli häneltä suju? Miten kukaan voi tietää toisen päässä olevista ajatuksista, jos niitä ei ilmaista kielellisesti joko puhuen tai kirjoittaen?".

"Lukemisharrastuksen eteen on tehtävä kaikki mahdollinen. Lukeminen kehittää kieltä ja saattaa parhaimmillaan johtaa jopa ajatusten syntymiseen."

Mikäli peruskoulujärjestelmän rinnalla olisi enemmän erilaisia kilpailevia koulujärjestelmiä, voisi parempia tuloksia ja menetelmiä löytyä nopeammin. Erilaisten lähestymistapojen keskinäinen vertailu olisi luotettavampaa koska vertailut suoritettaisiin suomalaisessa kontekstissa.

Jukka Rahkonen la 15.04. 09:39

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02. 12:33

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02. 17:41

videot