Trumpin jämäkkyys toimii - Pohjois-Korean ydinkoe muuttui aseiden esittelyksi

Pohjois-Korean juhlapäivä on toistaiseksi sujunut ilman kansainvälistä välikohtausta

Ulkomaat la 15.04.2017 08:53

Pohjois-Korean pääkaupungin Pyongyangin keskustassa oleva Kim Il-sungin aukio täyttyi tänään järeästä sotilaskalustosta ja marssivista sotilaskomppanioista.

Maa juhlii perustajansa Kim Il-sungin syntymän 105-vuotispäivää. Juhlapäivä on nimetty "Auringon päiväksi". Muu maailma seurasi tarkasti, mitä Kim Jong-unin diktatuurin alla olevassa eristäytyneessä kommunistimaassa tapahtuu.

Kaupungin halki kulki loppumattomalta tuntunut jono panssarivaunuja, tykkejä, raketinheittimiä ja sotilasmuodostelmia. Taivaalla lensivät potkurikoneet, jotka muodostivat numeron "105".

Reutersin mukaan paraatissa nähtiin kuorma-autojen lavoille asennettuja maan uusia Pukguksong 2 -ohjuksia, joiden kantaman kerrotaan olevan yli tuhat kilometriä.

Pohjois-Korea on uhannut tehdä näillä ohjuksilla uuden koelaukaisun. Myös uutta ydinkoetta on valmisteltu.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un otti paraatin vastaan yhdessä maan johtajiston kanssa, mutta ei pitänyt puhetta. Paraatiyleisölle puhui hänen avustajansa Choe Ryong-hae.

Choe uhosi puheessaan, että Pohjois-Korea on valmis vastaamaan mihin tahansa provokaatioon.

"Olemme valmiit vastaamaan täysimittaiseen sotaan täysimittaisella sodalla tai vastaamaan ydiniskuun omanlaisellamme ydiniskulla", Choe sanoi.

Trump sekä Kiina ilmoittivat Pohjois-Korealle estävänsä aiotun ydinkokeen ja ohjuksen koelaukaisun ennaltaehkäisevällä sotilasiskulla, mikäli kokeet etenevät laukaisuvaiheeseen. Trump ilmoitti Yhdysvaltojen toimivan tarvittaessa vaikka yksin, mikäli Kiina ei osallistuisi sotilaalliseen iskuun. Trumpin järkähtämätön linja näyttää muuttaneen Pohjois-Korean toimintaa.

Jukka Rahkonen la 15.04. 08:53

Kommentit: 1

Juha. su 16.04.2017 10:16 0

Pohjois-Koreaankin on kantautunut, että tämä perin "kummallinen" poliitikko pitää lupauksensa. On hyvä, että Kiina ilmeisesti on myös puolensa valinnut. Sen se teki myös Korean sodassa v. 1950 Puhemies Maon lähettäessä kiinalaisia sotilaita taistelemaan YK joukkoja vastaan Pohjois-Korean ollessa "sillassa" alkuaikojen ylllätyshyökkäyksen jälkeen. Tosin sitä on varmasti helpottanut se, että nuori Kim ei ole käynyt vannomassa valojaan Pekingissä missään vaiheessa vallassaolo aikanaan, kuten protokollaan aikaisemmin aina on kuulunut. Pohjois-Korea on muodostunut rasistteeksi myös Kiinalle, joka haluaisi kehittä talouttaan täydellä teholla sen sijaan, että naapumassa oleva diktaattori uhittelee ydinaseellaan? Aasiaa ja Yhdysvaltoja, jonka Kiina taas katsoo olevan "miehen mitassa" Bill Clintonin lahjusrahaorjuuden ja Barak Obaman sekä Demokraattisen puolueen neiti-raivon puuskien jälkeen, josta ei ota pirukaan selvää. Muslimi Obama ei tietenkään Kiinan mielestä ollut "kiva juttu", koskapa Kiinassakin on oma "laiton" muslimikansanosa.Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Timo Vihavainen

Jälkidemokraattinen maailma

ma 21.05. 11:11

Professorin Ajatuksia

Miten marjanpoiminnasta saisi kiinnostavaa?

ma 21.05. 11:10

Reijo Tossavainen

Yle-veron tilalle mediavero lisäämään sananvapautta

su 20.05. 17:02

Heikki Porkka

Aku Louhimies Yleisradion maalitauluna

la 19.05. 17:26

Vieraskynä

Länsimainen media vastuussa Hamasin nostamisesta Gazan mellakoiden voittajaksi

la 19.05. 12:53

videot