Libya Gaddafin diktatuurin jälkeen: muslimit myyvät mustia orjia 200 dollarilla toreilla

Muualta Afrikasta maahan tulleita myydään Libyassa orjiksi muslimien järjestämillä orjamarkkinoilla

Ulkomaat la 15.04.2017 20:09

Muualta Libyaan tulleilla ei yleensä ole papereita eikä rahaa ja he ovat täysin libyalaisten muslimien armoilla. 

Pääasiassa Afrikan länsiosista tuleet maahanmuuttajat päätyvät islamilaisten orjakauppiaiden omaisuudeksi ja heitä myydään orjatoreilla pitkin Libyaa.

Libyaa pidetään Afrikassa porttina Eurooppaan ja kohti Eurooppaa pyrkivät Saharan eteläpuolelta tulevat maahanmuuttajat ovat erityisen haavoittuvia, koska heillä ei ole rahaa eikä oikein minkäänlaisia henkilöllisyystodistuksia.

Henkiinjääneet ovat kertoneet International Organization for Migration (IOM) edustajille kuinka joka puolella Libyaa on avointa orjakauppaa ja yksityisiä vankiloita..

Eräs senegalilainen kertoi IOM:lle kuinka salakuljettajat toivat hänet Nigerian läpi bussilla Libyan etelärajalla olevaan kaupunkiin Sabhaan, josta hänen oli määrä siirtyä rannikolle ja venematkalle Eurooppaan. Kun hänellä ei ollut maksaa vaadittua palkkiota matkaa järjestävälle henkilölle, hänet laitettiin myytäväksi orjamarkkinoille yhdessä muiden varattomien matkustajien kanssa.

Hänet vietiin vankilaan, jossa oli työskenneltävä ilman palkkaa ja hänen sieppaajansa vaativat 300 000 Länsiafrikan frangia (noin 400 €) ennenkuin hänet myytiin isompaan vankilaan. Livia Manante, IOM virkailia Nigeriasta, kertoo kuinka maahanmuuttajia tuotiin toreille myytäviksi.

Ne jotka eivät pysty maksamaan lunnaitaan tai joita ei myydä orjaksi, usein tapetaan tai annetaan kuolla nälkään vankiloissa.

“Maahanmuuttajat, jotka tulevat Libyaan päästäkseen Eurooppaan, eivät tiedä mitään siitä hirvittävästä kohtalosta joka heitä odottaa rajan takana”, sanoo Leonard Doyle, IOM edustaja Genevessä. “Libyassa heistä tulee kauppatavaraa, jota ostetaan ja myydään ja lopulta tapetaan kun heistä ei ole enää hyötyä”.

Orjakauppa on olennainen osa islamia sekä islamin 1400 vuoden historiaa ja orjakauppa kukoistaa edelleen useissa Libyan kaltaisissa islamilaisissa maissa.


Kuva: BBC:n kuvaa Libyan orjamarkkinoilta.

Jukka Rahkonen la 15.04. 20:09

Kommentit: 4

Jukka P. su 16.04.2017 09:51 0

Artikkelista puuttuu asianmukainen lähteistys ja viittaukset islamiin ovat täysin perustelemattomia. Toki islamilla on ollut ja on ongelmia orjuuden kanssa, mutta orjuuttamista harrastaa ihmissalakuljettajat läpi maailman.

Tälläinen laiska ja sensaatiohakuinen kirjoittelu syö uskottavuutta hyvin äkkiä, joten toivon parempaa laadunvalvontaa tulevaisuudessa.

Juha. su 16.04.2017 10:05 0

"Toki islamilla on ollut ja on ongelmia orjuuden kanssa, mutta orjuuttamista harrastaa ihmissalakuljettajat läpi maailman."

"Toki" aivan näin aluksi haluan ilmoittaa, että kyseinen henkilö "trollaa" ansiokkaasti myös "Rahmispossu.net" -sivustolla nimimerkillä "Irtautuja", joka suoltaa yllä mainittua paskaa muslimien "ihanuudesta" ja "viattomuudesta" aina alkaen kammottavimmista murha terrorisiskuista, joita kiltit ja väärinymmärretyt muslimi raakalaiset ovat tehneet teurastaessaan vääräuskoisia. Edm. sivusto keskittyy erityisesti pohjoismaiden "sattumuksiin" poislukien "Hölmölän", jota käytetään "suomen" lempinimenä tuolla sivustolla. Kaikki Ruotsissa olevat levottomuudet Rinkebyssä ja muissa No Go -aluiella ja sekä muslimien tekemät murhat ja ruotsalaisten naisten raiskaukset ovat "köykäistä tavaraa" tämän Herran mielestä ja syynä kaikkeen ovat vain me pahat "rasistit" ja "äärioikeistolaiset" "natsit". Saatte olla ystävät varmoja siitä, ettei tämän miehen pää käänny ennen kuin islamistit sen katkaisevat. "Housten we have a problem." Tervetuloa Messiin Jukka.

Ike Spearman Truitt su 16.04.2017 13:13 0

Jukka P:lle: Vastaava uutinen ilman sen täsmällisempiä lähdetietoja (IOM:n virkailijoiden lisäksi) löytyy mm. brittiläisestä The Guardianista, jota yleensä pidetään valtavirtavasemmiston äänitorvena. Mutta mukava nähdä, että Jukkakin on päättänyt antaa rahallisen tukensa Oikea Medialle. Se on aivan oikein.

Toisaalta Jukalla on kyllä oikea idea. The Guardianin artikkelissa orjakauppaa ei aseteta islamilaiseen kontekstiin. Olisi mielenkiintoista kuulla OM:n toimittajan perusteet loppukaneetilleen. Orjakauppa kun on kukoistanut tuolla alueella jo paljon ennen islamia ja uskonjärjestelmän tulo on käsittääkseni asettanut sille lähinnä rajoituksia.

Ei niin, etteikö orjakauppaa olisi alueella aktiivisesti harjoitettu islaminkin valtakaudella - vieläpä huomattavasti pidempään kuin lännessä ollaan oltu valmiita sietämään. Mutta ei kaikkea islaminkaan piikkiin pidä laittaa. Mm. juuri Lähi-idässä ja Afrikassa on runsaasti täkäläisittäin pöyristyttäviä tapoja ja käytäntöjä, joiden alkuperäiset juuret ovat muualla kuin islamissa, vaikka joku yrittäisikin takautuvasti löytää niille oikeutusta pyhistä kirjoituksista - niin kuin uskontojen kohdalla tuppaa usein käymään. Kulttuurisia käytäntöjä voi silti mainiosti ilmaista paheksuvansa tarvitsematta kytkeä aivan kaikkea aina islamiin.

Jöns Budde ma 17.04.2017 14:41 0

Mistä tiedämme, miten islam vaikutti orjakaupan laajuuteen Pohjois-Afrikassa joskus 1000 vuotta sitten? Vähenikö orjakauppa? Jos väheni, oliko syynä juuri islam ja minkä takia uskonto olisi vaikuttanut asiaan? Ennen islamia alueella vallitsi kristinusko.Olisiko niin, että islamin vallatessa alaa kristinuskolta, se toi mukanaan uusia humaanimpia aatteita koko yhteiskuntaan?Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Arto Luukkanen

Saksan hallituskriisi ja hyvisten jenkka

ti 18.09. 23:14

Professorin Ajatuksia

Toivotan sinulle jaksamista, Jani Toivola!

ti 18.09. 23:12

Jukka Hankamäki

"Vihervasemmistoa ei ole" - Kunpa se olisi totta

ma 17.09. 23:24

Timo Vihavainen

Kulttuurin kukkatarhat

ma 17.09. 23:22

Heikki Porkka

"Pieni tyttäreni murhattiin järjettömän maahanmuuttopolitiikan seurauksena"

ma 17.09. 10:29

videot