Pakettiautojen rajoitukset poistuvat, alle 30 kilometrin ylinopeudesta ei enää sakkoa

Hallituksen esityksessä uudeksi tieliikennelaiksi on luvassa useita muutoksia

Kotimaa pe 14.04.2017 08:11

Tieliikennelain uudistus vähentää sääntelyä. Hallituksen esityksessä uudeksi laiksi on luvassa muunmuassa seuraavia muutoksia:

  • Paketti- ja matkailuautojen 80 km/h nopeusrajoitukset poistuvat
  • Traktoreille saatetaan nostaa rajoitus nopeuteen 80 km/h 
  • Polkupyöräkypärän ja heijastimen käyttöpakosta luovutaan
  • Kevytperävaunuyhdistelmien suurin sallittu nopeus nousee 100 kilometriin tunnissa. Sillä halutaan sujuvoittaa liikennettä.
  • Alle 30 kilometrin ylinopeudesta ei enää sakkoa, vaan hallinnollinen virhemaksu. Virhemaksu olisi sama tuloista riippumatta: 20–400 euroa. Ylinopeuden ollessa 21–25 kilometriä tunnissa maksu olisi 300 euroa ja 26–30 ylinopeudessa 400 euroa. Vasta yli 30 kilometrin ylinopeus katsottaisiin rikokseksi, ja siitä saisi sakot. Mutta jo 1km/h ylinopeudesta voidaan kirjoittaa 50 euron virhemaksu.
  • Keltaisen sulkuviivan muutetaan valkoiseksi. Muutosta perustellaan kustannussyillä. Yhtä väriä käyttämällä tiemerkinnät tulevat halvemmiksi.
  • Talvirenkaita käytetään jatkossa tarpeen mukaan. Niiden käyttö tai käyttämättömyys perustuu autoilijoiden omaan harkintaan. Ajaminen kesärenkailla ei ole kuitenkaan sallittua, jos ajoradalla on lunta tai jäätä.
  • Nastoja saa käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Niitä voi käyttää myös muulloin, jos keli niin edellyttää. Siltä osin laki noudattelee nykyistä käytäntöä.
  • Uutena liikennemerkkinä on tulossa nastarenkaiden käytön kieltävä merkki. Sen käyttökohteet ovat vielä arvoitus.

Tieliikennelain uudistuksen lausuntokierros päättyi perjantaina. Hallituksen esitys uudeksi laiksi löytyy kokonaisuudessaan täältä.

EDIT 17.4.2017 11:12: Lukijapalautteen perusteella täsmennetty, että myös 1km/h ylinopeudesta voi saada jatkossa 50 euron virhemaksun.

Jukka Rahkonen pe 14.04. 08:11

Kommentit: 1

Juha. pe 14.04.2017 12:45 0

"Polkupyöräkypärän ja heijastimen käyttöpakosta luovutaan"

Mitä järkeä tuossa on. Juuri kun suurin osa junttejakin on saatu käyttämään tuiki tarpeellista kypärää. Onko kampaus tärkeämpi kuin elämä? Heijastimen käyttöpakko on suomalaisille vaivaton laki, koska Suomi on täynnä "pakkoja" ja säännöksiä, jotka ovat ylhäältä annetut. Tuo on perinne jo Ruotsin vallan ajoilta, jolloin Ruotsin Kuninkailla riiti "mielikuvitusta" kahlehtimaan "Itämaan" harvalukuista ja kovapäistä kansaa. Se, että hallintoalamainen nurisee, ei tarkoita sitä, etteikö hän noudata säädettyä lakia. On edesvastuutonta kaikkien tienkättäjien kannalta poistaa heijastinpakko, koska sen hyödyllisyys on todistettu lukuisilla kokeilla ja käytännössä jokainen tien käyttäjä on nähnyt sen vaikutuksen heijastinta käyttävän ja sitä käyttämättömän välillä. Tummissa vaatteissa ilman heijastinta pimeällä kulkeminen on karvaa vaille itsetuhoista käytöstä. Ei siitä jää autoilijallekaan hyvää makua suuhun kun ajaa yli jalankulkijan.Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Aku Louhimies Yleisradion maalitauluna

la 19.05. 17:26

Vieraskynä

Länsimainen media vastuussa Hamasin nostamisesta Gazan mellakoiden voittajaksi

la 19.05. 12:53

Alan Salehzadeh

Miksi Trump sanoi Yhdysvallat irti Iranin ydinsopimuksesta ja mitä siitä seuraa?

la 19.05. 12:49

Arto Luukkanen

MTV 3 - Palkinto hyvästä journalismista?

la 19.05. 12:42

Timo Vihavainen

Tunnettu sotilas

la 19.05. 12:41

videot