Libyan pääministeri: pakolaisten virta kiihtymässä Välimerellä

Libyan pääministeri sanoo Välimeren yli Eurooppaan matkaavien siirtolaisten virran olevan kiihtymässä. Vaikka maa vaatii apua siirtolaistulvan hillitsemiseksi, Eurooppa antaa vain tyhjiä lupauksia

Ulkomaat to 13.04.2017 18:55
Libyan pääministeri Fayez al-Sarraj

Saksalainen Bild-lehti haastatteli Libyan pääministeriä Fayez al-Sarrajia maaliskuun lopussa. Pääministeri kertoi, että Välimerelle suuntaava afrikkalaisten siirtolaisten virta on kiihtymässä kukoistavan salakuljetusbisneksen sekä lähestyvän kesän myötä paranevan sään ansiosta.

Al-Sarraj kertoi tavanneensa Euroopan hallitusten päämiehiä Roomassa aiemmin tänä vuonna. Hänen tavoitteensa on saada Euroopan unionilta tukea Libyan rannikon vartiointiin, mihin vaaditaan rannikkovartioston henkilöstön koulutusta sekä nykyaikaisia valvontalaitteistoja, muun muassa elektronisia valvontalaitteistoja rajoilla. Hän vaatii myös kansainväliseltä yhteisöltä tukea maan vakauttamiseen: “Puutteet turvallisuudessa sekä nykyinen hyvin epävakaa poliittinen ja taloudellinen tilanne maassa tarjoavat rikollisjärjestöille tilaisuuksia ihmisten salakuljettamiseen Eurooppaan.”

Pääministeri syytti Euroopan unionia passiivisuudesta: “Eurooppa ei ole auttanut meitä lainkaan, vaan on sen sijaan antanut tyhjiä lupauksia. Jos tämä ei muutu, tuloksena on vielä lisää salakuljettajia ja vielä enemmän pakolaisia.”

Al-Sarraj ei kuitenkaan hyväksyisi vieraita sotilasosastoja Libyan maaperällä: “Muiden maiden maajoukkojen esiintyminen Libyassa ei olisi hyväksyttävää. Se ei tule kyseeseen.”

Muun muassa Britannian ulkoministeri Boris Johnson on esittänyt pakolaisveneiden kuljettamista Välimereltä takaisin Libyaan. Myös Saksassa Baijerin Kristillissosiaalinen unioni (CSU) on esittänytvastaavaa. Esityksen taustalla ovat juridiset tekijät: Kun EU-apujoukot pelastavat pakolaisia merihädästä, niin heitä ei voida enää pitää laittomina maahantulijoina.

Al-Sarraj kuitenkin vastustaa palautuksia jyrkästi.

“Se ei voi tulla kysymykseen! Suurin osa Libyasta lähtevistä pakolaisista ei ole libyalaisia. Euroopan tulee hoitaa näiden ihmisten kotiuttaminen heidän oikeisiin kotimaihinsa. Jos tällaista kotiuttamista todella tapahtuisi, ihmiset miettisivät uudelleen, kannattaako heidän lähteä Eurooppaan vai ei,” pääministeri painotti.

Al-Sarraj syytti voimakkaasti Libyan aluevesien välittömässä tuntumassa toimivia pelastusjärjestöjä. Hänen mukaansa Eurooppaan hakeutumista suunnittelevat ihmiset tietävät hyvin, että pelastusalukset odottavat aluevesirajalla ja osaavat käyttää pelastusjärjestöjä hyväkseen matkallaan Eurooppaan.

“Nämä alukset ovatkin heidän päämääränsä, koska näillä pelastusaluksilla he pystyvät toteuttamaan matkansa Eurooppaan turvallisesti. Koska alukset ovat Euroopasta, Euroopan täytyy keskustella tästä ongelmasta,” pääministeri al-Sarraj painotti.

Maaliskuun puoleen väliin mennessä Välimereltä oli tuotu Eurooppaan jo yli 16 000 siirtolaista. Toimintaan osallistuu useita kansalaisjärjestöjä, kuten “Sea Watch“ ja “Life Boat“ ja„European Union Naval Force-Mediterranean“ (EUNAVFOR MED).

Libya on yhä epävakaa vuoden 2011 vallankumouksen seurauksena, jolloin Muammar Gaddafia kannattavien joukkojen ja häntä vastustavien kapinallisten välille syttynyt sota päättyi lokakuussa 2011 Gaddafin vastustajien voittoon.

Bild

Artikkeli julkaistu Kansalainen.fi:n luvalla.

Jukka Rahkonen to 13.04. 18:55

Kommentit: 1

Juha. pe 14.04.2017 17:12 0

Öööh... Kukas se sanoikaan, että Eurooppa on ns. "nesteessä" sen jälkeen kun hänet syjäytetään. Muammar Gaddafi tiesi jo Irakin ja Saddamin kumoamis sodan alettua, että hän on se "seuraava potilas" Lännen "praktiikassa". Ns. "demokratian" vienti - joka on itse asiassa täyttä valhetta - on sivuseikka, sillä kyse on öljystä ja suurvaltojen, erityisesti Yhdysvaltojen strategisista eduista. Lisäksi kansainvälinen öljykauppa olisi joutunut ylikansallisten pankkikorporaatioden pahaksi mieleksi, koska Saddam Hussein aikoi vaihtaa Dollarilla käytävän öljykaupan valuutaksi Euron. Muammar Gaddafi aikoi taas luopua valuuttansa dollarisidonnaisuudesta ja sitoa sen jällleen kultakantaan. Erityisesti muut Afrikan maat olisivat seuranneet Gaddafin esimerkkiä, koska myös muut kehitysmaat halusivat päästä dollari-orjuudesta eroon, joka aiheuttaa epävakautta heidän taloudessaan ja äärimmäistä sidonnaisuutta IMF:n valjaisiin, joka on kaikkea muuta kuin hyväntekijä loppujen lopuksi. Jokaisen kehitysmaan on yksityistettävä luonnonvaransa ja kansallisrikkautensa eikä kansallistamista sallita ehtona sille, että nämä maat sidotaan loputtomaan velkaorjuuteen taistelemaan korkojen ja lyhennysten kanssa loputtomaan noidankehään joka vain vahvistaa itseään ja syöksykierrettä. Suoraan kaunistelematta sanoen näiden "piirien" hallitsemat korporaatioden haltijat tunnustavat säännönmukaisesti Mooseksen uskoa. Ellei tuo miellytä. Kehoitan lukemaan Sanoma Osakeyhtiön sanomalehtiä tai yksinomaan seuraamaan Boinnierin MTV3:n tarjontaa.Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Aku Louhimies Yleisradion maalitauluna

la 19.05. 17:26

Vieraskynä

Länsimainen media vastuussa Hamasin nostamisesta Gazan mellakoiden voittajaksi

la 19.05. 12:53

Alan Salehzadeh

Miksi Trump sanoi Yhdysvallat irti Iranin ydinsopimuksesta ja mitä siitä seuraa?

la 19.05. 12:49

Arto Luukkanen

MTV 3 - Palkinto hyvästä journalismista?

la 19.05. 12:42

Timo Vihavainen

Tunnettu sotilas

la 19.05. 12:41

videot