Eläkeläisille maksetaan satasen tuntipalkkaa, koska nuoria ei muinainen koodikieli kiinnosta

Muinaisten tietojärjestelmien kautta kulkee maailmalla jopa kolme biljoonaa dollaria päivittäin.

Kotimaa ke 12.04.2017 08:54

Useimmat perinteiset pankkimaailman järjestelmät on koodattu 50-luvun lopulla kehitetyllä COBOL-kielellä, jonka osaajat alkavat olla eläkeläisiä. Suuryrityksillä on haasteita löytää nuorempia koodaajia, jotka kykenevät ylläpitämään heidän 70- ja 80-luvuilla toteutettuja tietojärjestelmiään.

Vanhojen COBOLilla toteutettujen tietojärjestelmien kautta kulkee jopa kolme biljoonaa dollaria päivittäin. Suurin osa eläkkeellä olevista osaajista velottavat töistään sadan dollarin tuntipalkkaa keikkahommista. Sadan dollarin tuntipalkat ovat vielä varsin maltillisia korvauksia. Suomessa ei ollut harvinaista maksaa yli 2000 euron päiväkorvauksia COBOL-konsulteille 15 vuotta sitten, jolloin osaajia oli vielä enemmän työmarkkinoilla.

Harva nuori koodari kuitenkaan valitsee COBOL-kielen opeteltavien kielten listalleen ja yhä harvempi yliopisto tai koulu järjestää kursseja COBOL-kielestä. Työssä tarvitaan lisäksi tietoa soveltamisen parhaista käytännöistä sekä tyypillisistä ajoympäristöistä ja työkaluista. COBOL-osaajilla on varsin mahdollista tehdä toiminimenä hyvin tuottoisia keikkatöitä vielä vuosikaudet pankkialalla.

Pankit ovat toistaiseksi olleet hyvin varovaisia uudistamaan vanhoja perusjärjestelmiään. Australian keskuspankki uudisti järjestelmänsä 2012 ja uudistuksen hinta kohosi silloin 750 miljoonaan dollariin. Tällaiset uudistusten hinnat pitävät vanhoja COBOL-järjestelmiä toiminnassa vielä pitkään. Uudet ketterät pankit, jotka tehdään kokonaan puhtaalta pöydältä, saattavat muuttaa pelikenttää kuitenkin lähivuosina.

Jukka Rahkonen ke 12.04. 08:54

Kommentit: 2

Juha. ke 12.04.2017 09:52 1

Tuo ongelma on tuttu juttu. "Dinosauruksia" tarvitaan "hälytystehtäviin" jopa mitä uskomattomimmissa paikoissa ja sellaisilla aloilla, joiden haavoittuvuus on suuri ja äkkiseltään ajateltuna wanhoilla tietokonekielillä koodattuna olevina voisi kuvitella sen jo olevan riskitekijä, Jopa Nasan Avaruussukkuloidenkin tietokoneohjelmat ja siinä käytettävät tietokoneetkin olivat "vanhaa mallia" suorituskyvyltään verrattuna uusimpiin päivityksiin ja malleihin, mitä markkinoilla oli. Tämä eräänlainen paradoksi, jjohtaa siihen, että esim. ydinvoimaloita, sähköverkkoja ja junan ohjausjärjestelmät ovat koodatut ja tietokonejärjestelmien varassa, jotka ovat ns. "ylipäiväisiä", mutta niiden uusimien on kallista ja aiheuttaa pitkiä seisokkeja ja sotkien aikatalulut ja 24/7 jakelun.

Jukka P. ke 12.04.2017 11:57 0

Vähänkin pätevä ohjelmoija kyllä oppii kielen kuin kielen ja varmasti moni olisi valmis opiskelemaan COBOLia, jos siitä saisi palkkaa. Täten epäilen ettei pankit vain ole valmiita palkkaamaan ketään vakituiseen työhön, vaan nojaavat konsultteihin. On oma häpeä, jos näin toimivat ja kärsivät konsulttien vähyydestä.Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Reijo Tossavainen

Median kenttäoikeus unohtaa kohtuuden. Tärkeintä ovat punavihreät klikkiotsikot.

ti 20.03. 11:43

Arto Luukkanen

ÄsDeePee - sun rahaas himoitsee??

ti 20.03. 10:06

Timo Vihavainen

Jussi Juonion nauru

ti 20.03. 10:03

Professorin Ajatuksia

Koiran vastuu raiskauksista

ti 20.03. 10:02

Henna Kajava

Islam - yhdestoista vitsaus -kirjan julkistamistilaisuus

ma 19.03. 00:47

videot