Vaalituloksesta lyhyt analyysi

Marko Hamilo tiivisti Facebookissa vaalien tuloksen ensitunnelmat kolmeen huomioon

Kotimaa ma 10.04.2017 07:27
Kuva: J.S.Valtanen

Marko Hamilo tiivisti Facebookissa vaalien tuloksen ensitunnelmat kolmeen huomioon:  

1) Vastuullinen talouspolitiikka rokotti hallitusta, eniten Perussuomalaisia ja oli oppositiolle mahdollisuus, jonka vihreät hyödynsivät populistisimmin.

2) Perussuomalaisten kannattajista näytti lähteneen populistinen vasemmisto, mutta maahanmuuttokriittiset eivät sittenkään jääneet kotiin eikä muitakaan vaihtoehtoja oikein ollut.

3) Näytti siltä, että maahanmuuttokriittisyys olisi muissakin puolueissa vaikuttanut jonkin verran nuivistaen ehdokkaiden välisiin asemiin mutta tämä perustuu satunnaisiin havaintoihin muutamasta kaupungista ja muutamasta puolueesta.

 

Oikean Median blogisti Heikki Porkka ihmettelee Facebookissa, kuinka suurmoskeijaa kannattaneet puolueet edelleen nauttivat vahvaa kannatusta Helsingissä, huolimatta viime päivien ja viikkojen tapahtumista. "Vihreät, sdp, vas, kesk, pir, fp ja rkp yhteensä yli 50 paikkaa" ja lisäksi kokoomuksen monet edustajat.

"Vaalien tulos ei ole itselleni yllätys. En ole erityisemmin pettynyt. Maahanmuuttokriittiset voivat katsoa itse peiliin ja miettiä kannattaako ensi kerralla keskittyä samalla asialla olevien solvaamiseen vai pitäisikö sittenkin kohdistaa mahdollinen kritisointi niihin, jotka ovat oikeasti vihollisia?", toteaa Heikki Porkka Facebook kommentissaan.

 

Professorin Ajatuksia nimimerkillä blogeja kirjoittava tohtori analysoi vaalitulosta seuraavasti: 

"Suomen kuntiin valittiin eilen uudet valtuustot, jotka ovat keskimäärin aiempaa punaisempia ja vihreämpiä. Kannatustaan lisäsivät siis Vihreät ja Vasemmistoliitto, mutta myös RKP ja Kristillisdemokraatit.

Tulosten perusteella Suomen kannatukseltaan suurin kuntapuolue on seuraavat neljä vuotta kuitenkin Kokoomus, vaikka varsin heikon vaalituloksen saaneella Keskustalla on jatkossakin eniten valtuutettuja. Kolmas suuri kuntapuolue on SDP."

"Nyt saavutetun vaalituloksen perusteella Suomeen ei tullut vallankumousta. 1970-lukulaisen luokittelun perusteella sosialistiset jakopuolueet (SDP, Vasemmistoliitto, Vihreät, piraatit, feministit ja kommunistiset sirpaleet) saivat yhteensä 41,9 prosenttia, joten "ei-sosialistien" kannatus säilyi 58,5 prosentissa. Jälkimmäisiin laskin mukaan myös ryhmän muut eli lähinnä paikallisten valitsijayhdistysten äänet."

Lue koko analyysi täältä.

 

Reijo Tossavainen pohtii vaaleja median näkökulmasta:

"Vaalien lopputuleman ratkaisevat muutamat keskeiset asiat: Onko puolueella näyttöjä aikaansaannoksista? Mitä puolue lupaa tehdä? Miten media suhtautuu puolueeseen?

Ratkaisevaa on perinteisen median suhtautuminen. Jos media ei kerro aikaansaannoksista ja tavoitteista, niin kansalaiset eivät niistä tiedä. Jos media ei kerro neutraalisti puolueen aikaansaannoksista ja tavoitteista, niin kansalaisille muodostuu puolueesta väärä näkemys. 

Näiden asioiden osalta näissä vaaleissa erottuivat selvästi ääripäät. Vihreät ovat saaneet oman sanomansa hyvin läpi, sillä toimittajista suurin osa tuntee puoluetta kohtaan sympatiaa. Siksi joka kerta kun Ville Niinistö avasi suunsa, hän sai vapaasti muutamalla virkkeellä kertoa koulutusleikkauksista. Eilenkin television vaalivalvojaisissa Niinistö kertoi ensin koulutusleikkauksista ja sen jälkeen joskus vastasi varsinaiseen kysymykseen. Toisto on erinomainen tehokeino. "

Lue koko kirjoitus täältä.

 

Raimo Tossavainen kiteyttää Uusi Suomi blogissa:

"Vaalien ylivoimainen voittaja oli Keskusta.
Valtuustopaikat: Kesk     2823
                             SDP      1696
                             KOK      1492
                             PS           769
                             Vihr        536

Näissä vaaleissa tavoiteltiin valtuustopaikkoja. Ylläolevat luvut kertovat kiistattomasti vaalien voittajan. Keskusta ylivoimainen. Ei niillä kannatusprosenteilla tee yhtään mitään, vaan niillä valtuustopaikoilla, joita vaaleissa saadaan."

Perussuomalaisilla valtuustopaikoilla mitattuna selkeästi suurempi kannatus kuin Vihreillä.

Jukka Rahkonen ma 10.04. 07:27

Pääuutiset

blogit

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Heikki Porkka

Putinin puolueet eduskunnassa

ma 18.03. 12:06

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02. 12:33

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02. 17:41

videot