Pelko seksuaalirikoksen uhriksi joutumisesta kasvanut helsinkiläisnaisilla

Turvapaikanhakijoiden suuri määrä näkyy tuloksissa

Kotimaa la 08.04.2017 14:54

Naisten huoli seksuaalirikoksen kohteeksi joutumisesta väheni vuodesta 2003 aina vuoteen 2012. Vuoden 2015 kyselyn tietojen mukaan tilanne on nyt heikentynyt: asiassa on palattu vuoden 2003 tasolle, ilmenee Helsingin kaupungin tietokeskuksen julkaisemasta turvallisuustutkimuksesta.

Etenkin nuorten naisten huoli seksuaalirikoksen kohteeksi joutumisesta on huomattavasti suurempi kuin edellisessä Helsingin turvallisuustutkimuksessa.

Kyselyyn vastanneista alle 20-vuotiaista naisista lähes 40 prosenttia on huolissaan tästä asiasta. Myös kansallisessa Poliisibarometrissa on havaittu, että huoli seksuaalisesta ahdistelusta ja väkivallasta on lisääntynyt vuosien 2010 ja 2016 välillä.

Kyselyssä kysyttiin muun muassa "onko turvallisuus Helsingissä mielestäsi viimeisen kolmen vuoden aikana parantunut vai heikentynyt?”.

Tuorein tulos on Helsingin turvallisuustutkimusten ”heikoin”: vuonna 2003 oltiin lähes samassa tilanteessa.

Helsingissä on tehty asukkaille suunnattuja turvallisuuskyselyjä kolmen vuoden välein vuodesta 2003 lähtien (2006, 2009, 2012 ja 2015). Tutkimuksen aineisto

kerättiin kahden kuukauden aikana vuodenvaihteessa 2015 ja 2016 ja tutkimukseen

vastasi yli 4 000 iältään 15–74-vuotiasta helsinkiläistä.

Ikäryhmittäinen tarkastelu osoitti, että täysin turvalliseksi liikkumisen omalla asuinalueellaan myöhään viikonloppuiltaisin koki noin 40 prosenttia 15–64-vuotiaista miehistä. Naisten osalta vastaavat lukemat jäivät 20 prosentin tietämiin kaikissa ikäryhmissä.

Tutkimuksessa turvattomiksi alueiksi mainittiin vieraat paikat ja joukkoliikenteen asemat, kuten juna-, metro- ja bussiasemat. Helsingin päärautatieasema, sen lähiympäristö ja asematunneli olivat yleisimmin turvattomuutta herättäviä paikkoja.

Myös luonnonympäristöön liittyvät paikat, kuten puistot, metsät, huonosti valaistut tai syrjäiset alueet herättävät pelkoa vastaajissa.

Asuinalueiden väliset erot koetussa turvallisuudessa ja väkivallan näkemisessä ovat nekin edelleen hyvin suuret.

Eniten on kasvanut huoli eri kieli- ja väestöryhmien välisistä suhteista omalla asuinalueella.

Syksyllä 2015 Suomi sai kokea ennennäkemättömän turvapaikanhakijoiden aallon.

Turvapaikanhakijoiden suuri määrä heijastui tuloksiin ja suurimmassa osassa vastausten kommenteissa ollaan huolissaan turvapaikanhakijoiden suunnalta tulevasta uhasta.

Omalle asuinalueelle avatun vastaanottokeskuksen kerrottiin aiheuttavan turvattomuuden tunnetta ja rajoittavan ulkona liikkumista.

Ueammat kokevat turvapaikanhakijatilanteen yleisemmällä tasolla uhkana turvallisuudelleen. Vastauksissa ei tule esiin henkilökohtaisia kokemuksia turvapaikanhakijoiden tekemistä rikoksista tai muiden uhkaavien tilanteiden kohtaamisesta, mutta monessa kategorian kommentissa uskotaan turvapaikanhakijoiden saapumisen johtavan rikollisuuden ja yhteiskunnallisen levottomuuden kasvuun.

Muutama vastaaja on joutunut ulkomaalaistaustaisen tekemän rikoksen uhriksi, jonka lisäksi usea vastaaja käyttää vastausmahdollisuuden kertoakseen, että on todistanut häiriökäyttäytymistä tai muuta epäilyttävää toimintaa ulkomaalaistaustaisten henkilöiden taholta.

Ongelmista mainitaan useimmiten rikolliset nuorisojoukot, seksuaalirikokset sekä yleinen häiriökäyttäytyminen. Useaa vastaajaa huolestuttaa ulkomaalaistaustaisten kokoontuminen julkisilla paikoilla, ja poliisilta toivotaan näkyvämpää läsnäoloa. Vastauksissa heijastuu huoli eri kieli- ja kulttuuriryhmien välisistä suhteista, jota tuntee lähes 30 prosenttia turvallisuuskyselyyn vastanneista.

Naisten ja miesten väkivalta- ja uhkailukokemuksissa on eroja. Naisten kokemuksissa

taas korostuvat seksuaaliseen ahdisteluun ja häirintään viittaavat teot, kuten loukkaava nimittely.Vuoden 2015 turvallisuuskysely sisälsi uusia kysymyksiä, kuten kysymykset nettikiusaamisesta, loukkaavasta nimittelystä ja häiritsevästä seksuaalisesta ehdottelusta ja ahdistelusta puhelimessa tai internetissä. Nettikiusaaminen näyttäisi koskettavan tasaisesti sekä miehiä että naisia ja erityisesti nuorimpia ikäryhmiä. Seksuaalisuutta loukkaavasta nimittelystä kertoivat etenkin nuoret naisvastaajat. Joka viides 15–34-vuotias naisvastaaja kertoi kokeneensa seksuaalisuutta loukkaavaa nimittelyä kuluneen vuoden aikana.

Myös naisten työssään kohtaama väkivalta ja uhkailu ovat ajanjaksona 2003–2015 lisääntyneet. Sama havainto on tehty kansallisessa rikosuhritutkimuksessa.

Kaupunkilaisten turvallisuutta tutkitaan säännöllisesti myös muissa Pohjoismaiden pääkaupungeissa. Turvallisuuden tunteessa, huolestuneisuudessa ja rikoksen uhriksi joutumisessa tapahtuneet muutokset esitetään paitsi koko kaupungin myös pienempien alueyksiköiden tasolla eli paikallisesti.

Tukholman asukkaiden hyvinvointieroja käsittelevässä tutkimusraportissa kerrotaan kehityssuuntana olevan, että turvattomuutta kokevien määrä lisääntyy niissä kaupunginosissa, joissa jo ennestään koetaan keskimääräistä enemmän turvattomuutta.

Myös Helsingissä on tehty havainto, että pääosin samat alueet ovat tutkimuskerrasta toiseen turvattomaksi koettujen joukossa.

Nationella trygghetsundersökningen (NTU 2016) tutkimuksen mukaan turvattomuus on Ruotsissa lisääntynyt, erityisesti naisten kokemana.

Esimerkiksi Kööpenhaminan ja Tukholman esimerkit antavat pohdinnan aihetta sille, millaista tietoa Helsingin turvallisuudesta jatkossa kaivataan ja missä muodossa tutkimustulokset tulee jatkossa esittää.

Tarvitaanko myös Helsinkiin alueellinen turvallisuusbarometri, Helsingin turvallisuustutkimuksessa kysytään.

Tytti Salenius la 08.04. 14:54

Kommentit: 2

Juha. la 08.04.2017 19:07 1

Naiset taitavat ilmoittaa enemmän "sattumuksista" kuin aikaisemmin. Helsingissä yhä lämpimämmät talvet ovat suurinpana syynä "kehitykseen", kerrotaan Ilmatieteenlaitokselta. Muslimit tulevat "eri" kulttuurissa, jossa kohdellaan lähtökohtaisesti naista kuin kakkosnelosta suomalaisessa miestenmaailmassa. Muslimit haluavat "integroitua" yhteiskuntaan naisten "kautta". Kyllä suomalaisetkin miehet raiskaavat ja katsovat naista sinne minne ei valkoisena miehenä pelkkänä alistuskeinona tekee. Naiset pukeutuvat liian paljastavasti paljastaen käsivartensa. Naiset antavat "pakit" maahamme saapuville moniosaajille, jota ei pitäisi tehdä, koska heillä ei ole suomalaismiehen pitkää koulutusta takanaan. Naisen lyöminen kaljatuopilla kertoo ainoastaan sen, että tuo mies tuntee yhä vetoa häntä kohtaan monen kuun kierron jälkeenkin. Naiset ovat liian vaaleita ja kauniita, eivätkä peitä itseään rautakaupan "lainapeitteillä", kuten sopeutumisemme vieraaseen kulttuuriin meitä vaatii tekmään. Pakolaiset eivät ole tulleet tänne tekemään väkivaltaa, vaan suorasukaista rakkautta. Vanhempien ei pitäisi vartioida tyttölapsiaan niin paljon, sillä monikulttuurisuuskasvatus on paras torjunta "rasismille" ja islamfobialle. Jos homma karahtaa kiville. Kaikki syy siihen on meissä Meillä ei ole mitään selittäviä tekijöitä, joiden kautta meidän omaa käytöstämme tulee ymmärtää. Ainoastaan ja vain ainoastaan tuomita se alimpaan helvettiin.

Saara ma 10.04.2017 06:11 1

Helsingissä feministinen puolue sai kuntavaaleissa yhden edustajan. Feministi Katju Aro sai 1542 ääntä. (http://yle.fi/uutiset/3-9556248). Paradoksisesti monet feministit niin meillä kuin muualla länsimaissa ovat aina halunneet edistää myös maahanmuuttoa - laitontakin - mitä voi vain ihmetellä.

Ranskan ja Ruotsin feministit alkavat heräillä todellisuuteen. Pitäisiköhän suomalaisten katsoa esimerkkejä Ruotsin tilanteesta. Tässäpä pari näytettä (jälkimmäisen loppupätkä sisältää uskomattoman naiiveja ruotsalaisnaisten kommentteja):

- https://www.youtube.com/watch?v=xBewxQUHwvo - https://www.youtube.com/watch?v=TzkeFwfjOF8Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Aku Louhimies Yleisradion maalitauluna

la 19.05. 17:26

Vieraskynä

Länsimainen media vastuussa Hamasin nostamisesta Gazan mellakoiden voittajaksi

la 19.05. 12:53

Alan Salehzadeh

Miksi Trump sanoi Yhdysvallat irti Iranin ydinsopimuksesta ja mitä siitä seuraa?

la 19.05. 12:49

Arto Luukkanen

MTV 3 - Palkinto hyvästä journalismista?

la 19.05. 12:42

Timo Vihavainen

Tunnettu sotilas

la 19.05. 12:41

videot