Blogi: Professorin Ajatuksia, to 06.04.2017 09:04

Kiinalaista mannaa Suomen talouskasvulle

Suomi isännöi eilen Kiinan presidenttiä. Journalismimme tasosta kertoi jotain se, että vierailun aikana korkean kiinalaisvieraan kanssa sovituista asioista tärkein tuntui olevan Ähtärin eläinpuistoon saapuva pandapariskunta.

Tosiasiassa pitkällä aikavälillä tärkeintä lienevät kuitenkin olleet matkan aikana julkistetut taloussopimukset. Niistä ensimmäinen oli Kemijärven sellutehtaan rakentamiseen liittyvä sopimus: Boreal Biorefin toimitusjohtajan Heikki Nivalan mukaan nyt on jo hyvin todennäköistä, että yhteensä 800 miljoonan euron biojalostamo rakennetaan.

Toinen esillä ollut suuri kiinalaisinvestointi liittyi niin ikään puunjalostusteollisuuteen: Kemiin suunniteltu 900 miljoonan euron biojalostustehdas astui jälleen yhtä askelta lähemmäs toteutumistaan. Mikäli sekin toteutuu, valuu huomattava osa metsiemme hyödyntämisestä syntyvästä liikevoitosta kiinalaisille omistajille, vaikka pääosa hyödystä jääkin Suomeen palkkojen ja verojen muodossa. Sellainen on talouden laki.
 

* * *


Tehdyt sopimukset osoittavat sen, että kiinalainen raha on löytänyt Suomen. Aiempia esimerkkejä ovat mm. peliteollisuutemme lippulaivan eli Supercellin siirtyminen pääosin ja Uudenkaupungin autotehtaan osittain kiinalaisille.

Nyt nähty kiinalaisen rahan hakeutuminen Suomeen lienee vasta alkusoittoa. Äärikapitalistisen kansantasavallan talous on vahvasti ylijäämäinen, minkä seurauksena sikäläiset toimijat etsivät kuumeisesti kannattavia sijoituskohteita. Tämä tarkoittaa jatkossa lisää yritysostoja ja investointeja sinne, missä rahalle nähdään saatavan hyvää korkoa.

Hyvää tässä on se, että Suomeen virtaa nyt pääomia, joita taloutemme ehdottomasti tarvitsee omien raharikkaidemme suunnatessa yhä useammin ulkomaille. Kääntöpuolena taloutemme siirtyy yhä suuremmassa määrin kulttuurisesti Suomesta vahvasti poikkeavalle taholle, jonka päätöksiin ei vaikuta isänmaanrakkaus sitäkään vähää kuin kotimaisille omistajille.

Kaiken tämän seurauksia on vaikea arvioida. Voisi kuitenkin veikata, että ainakin suomalaisten yritysten hallintoa siirtyy ajan myötä Suomesta muualle ja että työpaikkojen kulttuureihin kulkeutuu kiinalaista vaikutusta. Jälkimmäisen seurauksena syntynee esimerkiksi paineita kotimaisten työehtoneuvotteluiden muuttamiseksi.

Mikäli kiinalaisen rahan invaasio Suomeen jatkuu pitkään, on mahdollista, että sillä on vaikutuksia myös suomalaiseen politiikkaan. Näin sekä ulkopolitiikan, että talouspolitiikan saralla. Onhan vain luonnollista, ettei itäinen suurvalta halua sijoitustuotoilleen tarpeettomia esteitä, eikä taloudellisen vasallinsa toimivan sen kansainvälisiä intressejä vastaan.

Nyt on kuitenkin turha murehtia edelle kirjoittamiani synkänsävyisiä pelkoja. Kuten aluksi totesin, kiinalainen raha on tervetullutta vauhdittamaan maamme taloutta, ja siitä on syytä iloita. Samalla se kertoo meille taloutemme perusrakenteiden olevan siinä kunnossa, että jopa itäaasialaiset luottavat tulevaisuuteemme. 

Kiinalaisomistus on osa maailmantalouden globalisoitumiskehitystä. Samaan tapaan on suomalainen raha etsiytynyt vaikkapa Etelä-Amerikkaan hakemaan maksimaalista tuottoa. Näin maailmanlaajuinen talous verkottuu yhä enemmän, minkä seurauksena kansakuntien kiihottaminen toisiaan vastaan käy yhä vaikeammaksi. Siitä hyötyvät viime kädessä aivan kaikki.

Lisäksi on hyvä ymmärtää, että kiinalaiset ovat varsin pragmaattisia omistajia. Jos heidän sijoituksensa tuottavat hyvin, heillä ei ole taipumusta ryhtyä korjaamaan toimivaa konetta. Ongelmiin joudumme kiinalaisten kanssa aikaisintaan vasta sitten, jos taloutemme päätyy uuteen muuta maailmaa syvempään taantumaan.

Tämä olisi hyvä muistaa niin poliittisilla kuin taloudellisillakin foorumeilla. Oman talouden pitäminen rasvattuna tarjoaa meille sekä taloudellista hyvinvointia, että suojaa itäaasialaisen omistuksen aiheuttamia poliittisia paineita vastaan.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Mitä vasemmiston vaalivoitosta seuraisi?
Innovaatioita 2020-luvun tarpeisiin?
Kiinan tie

Professorin Ajatuksia to 06.04. 09:04

Kommentit: 6

Jarkko Sandell to 06.04.2017 11:00 0

Ensiksi. Soisi arvon Professorin kirjoittavan omalla nimellään. Nimimerkkien aika on jo ohi. Jos ei rohkeus riitä, olkoon hiljaa. Ai niin, eihän sitä omaa mukavaa professuurin toimeentuloa uskalla riskeerata.

Toiseksi. Näitä "maksimaalisesta tuotosta hyötyvät aivan kaikki" - mantroja voisi kirjoitella vaikka Juhana Vartiaisen kanssa Verkkouutisiin.

Pitäisi jo luutuneimmastakin akateemisesta norsunluutornista nähdä, että tämä ns. maksimaalinen tuotto- ajattelu on osasyy siihen väistämättömään katastrofiin johon globaali verkottunut kaverikapitalismi- ideologia on nyt johtamassa. Se ei suinkaan estä sotia, vaan lietsoo niitä. Velkakupla on puhkeamisillaan ja se vie maailman ensimmäiseen todelliseen maailmansotaan. Maksimaalinen tuotto- ajattelu on maahanmuuttopolitiikankin taustalla. Ei Kone ja muut teknologia- ja viestintäyritykset ihmisrakkaudesta ole monikultturismia edistämässä.

Tämä edellinen yhdistettynä insinöörimäiseen tekno-optimistiseen maailmankuvaan, jossa ihmiset ja luonto ovat jonkinlaisen newtonilaisen kellokoneiston osia ja siten mielin määrin kupattavissa on äärimmäisen perspektiivitön, mittakaavaton, nihilistinen - ja loputtoman pitkästyttävä.

Tässä hyvä haastattelu amerikkalaiselta kirjailijalta ja kriitikolta James Howard Kunstlerilta:

https://www.linkedin.com/pulse/big-contraction-interview-james-howard-kunstler-erico-matias-tavaresPertti to 06.04.2017 11:51 0

Jarkko Sandellilla on siis ongelma. Olen varma, että sen ongelmaan selvittelyyn keskitytään perusteellisesti monilla muilla sivustoilla. Onneksi tämä sivusto ei kuulu niihin.

Jarkko Sandell to 06.04.2017 11:59 0

Ei minulla ole ongelmaa. Kirjoitan mitä koen ja kommentoin. Nimimerkillä ei tulisi enää kirjoittaa siinä vaiheessa, kun pyritään aidoksi mediaksi kommenttiosastoa lukuunottamatta.

Maailmankuvankritiikissä en ole esim. Olli Pusan ja Timo Vihavaisen kanssa mielestäni kovinkaan paljon eri linjoilla.

Juha. la 08.04.2017 12:06 1

Mm "Pekka Peitsi" eli Urho Kekkonen kirjoitti viime sodan aikana tuon nimimerkin takaa. Jos joku haluaa kirjoittaa nimimerkin takaa se on hänen valintansa, eikä huononna sisällön laatua pätkääkään. Jos sitten asianomainen haluaa kirjoittaa vaikka koko sukupuullaan se on henkilökohtainen asia ja valinnan vapauteen kuuluva ja vapaaseen demokraattiseen yhteiskuntaan kuuluva peruskomponentti. Etenkin nykyinen "ilmapiiri" mielipide vainoineen ja vasemmisto "aktivistien" mustamaalauskampanjoineen sekä leimaaminen natsiksi, äärioikeistolaiseksi tai fasistiksi, jolla pyritään tarkoitushakuisesti vahingoittamaan toisinajattelijan siviilielämää ja työelämää hiillostamalla tämän työnantajia ja muita sidosryhmiä. Jos kyseessä on oma toimeentulo ja perheen turvallisuus ei siitä ole syytä tinkiä tänä "piemeänä keskiaikana", jossa kaiken maailman inkvisaattorit riehuvat vaatien poltettavaksi roviolla kaikki sellaise, jotka julkeavat siirtää pilkunkin paikkaa suvaitsevaiston totalitäristisessä yhteiskunnassa. Ruotsissa tämä on mennyt huippuunsa suoranaisena poliittisena vainoina, jotka ovat johtaneet useisiin uhreina olleiden itsemurhiin saakka. Hyvin kuvaavaa on, että ruotsalainen yhteiskunta ei anna noille tragedioille minkäänlaista huomiota tai edes anneta ymmärtää, että tuollaisissa teiossa on menty liian pitkälle yksistään jo ihmisoikeudellisista ja demokraattisista näkökannasta katsottuna. Eli "natsien" henki ei ole minkään arvoinen, päinvastoin "tapa "natsi" päivässä". Sopii varmasti sosiaalidemokraattiselle Stefan Löfnenille vallan hyvin. Passar bra!

Saara la 08.04.2017 13:56 0

Sandell, voihan sitä maksimaalisen tuoton ihannointia arvostella ihan hyvin puuttumatta nimimerkin käyttöön. Asiat asioina (kuten Juhakin totesi) - vai vaikuttaako kirjoittajan henkilöys siihen, miten arvioit sisältöä?

Saara la 08.04.2017 16:26 0

Aina ei kannata olla liian aikaisin iloinen ulkomailta virtaavasta sijoitusrahasta. Tulijat eivät aina tule hyvissä aikeissa. Tulijan ihan vaan "viaton" maksimaalisen voiton tavoittelu ei välttämättä niin hirveästi hyödytä muita kuin korkeimman tarjoushinnan saanutta yrityksen myyjää.

Ainakaan ulkomaiseen omistukseen myydyn yrityksen työntekijöillä ei läheskään aina ole syytä kovin pitkäaikaiseen juhlintaan.

Jos työntekijöille on vakuutettu kaiken pysyvän ennallaan, saattaa kuitenkin muutaman vuoden päästä vielä isompi konserni tulla ostamaan kyseisen firman vain ajaakseen kannattavan tuotannon alas - näin isompi on poistanut pienen kilpailijan ja kenties siirtänyt tuotannon sitten suuremman voiton takaavalle alueelle.

Alue, josta tehdas suljetaan ja tuotanto suljetaan voi joskus joutua melkoiseen talouskurimukseen, jos irtisanottujen määrä on asukaslukuun suhteutettuna korkea ja alueen kokonais-ostovoima heikkenee (kysyntä laskee).

Osa irtisanotuista tietysti muuttaa työn perässä pois, jos vastaavaa työtä ei löydy. Muuttotappiollisen alueen kierre usein syvenee.

Yritysmyyntivoittopotin kerännyt myyjä saattaa myös poistua rahoineen, vaikkapa ulkomaille asti eikä Suomeen tuotu raha tällöin kovin paljoa kotimaata lämmittänyt.Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Professorin Ajatuksia

Professori on ammattitutkija, ja tullut valituksi professuuriin 2000-luvun alkupuolella. Kirjoitan blogia nimimerkillä voidakseni kommentoida vapaasti asioita, joista kaikki eivät välttämättä ole oikeaoppisia tai vallitsevan politiikan mukaisia.

tuoreimmat

Halla-ahon vertaus järkytti

ma 20.08. 22:39

Autonpolttamisen juurisyy ja sen opetukset Suomelle

su 19.08. 22:05

Yle maksumuurin taakse?

la 18.08. 22:56

Vellihousuja

pe 17.08. 23:07

MTV3 unohti raiskaajien nimet ja taustan

to 16.08. 22:19

Mitä helvettiä! Niin mitä?

ke 15.08. 22:22

Moraalittomat ja edesvastuuttomat avustusjärjestöt jälleen otsikoissa

ti 14.08. 22:07

Ajatuksia herättävä mainos

ma 13.08. 23:05

Vihreä realismi

su 12.08. 20:09

Erilaisuuden korostaminen päivähoidossa

la 11.08. 22:32

blogit

Vieraskynä

Puolustuksen puheenvuoro

ma 20.08.2018 22:44

Juha Ahvio

Kansalliskonservatiivinen Eurooppa nousee Unkarin ja Italian johdolla

la 18.08.2018 23:02

Professorin Ajatuksia

Halla-ahon vertaus järkytti

ma 20.08.2018 22:39

Jukka Hankamäki

Luurangot taloustieteilijöiden kaapeissa

la 11.08.2018 22:34

Petteri Hiienkoski

Yliopistorehtori nakertamassa demokratian ja tieteen perusteita

pe 10.08.2018 20:43

Tapio Holopainen

Tapparan mies

ma 13.08.2018 23:16

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Somalimies palasi maahansa ja kehottaa muitakin somaleja palaamaan

ke 15.08.2018 17:13

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Mikä Tapio Puolimatkan kirjoituksessa raivostutti suvaitsevaiston?

to 09.08.2018 12:51

Arto Luukkanen

Henkist holhontaa Turuus...

pe 17.08.2018 23:10

Mika Niikko

Itsekkyyden naamiaiset

ma 02.07.2018 00:54

Musta Orkidea

Viimeisen muurin takana on totuus

ke 14.02.2018 10:55

Mikko Paunio

Ett folk ett parti - Ruotsidemokraattien lopullinen kuolinisku demareille?

su 19.08.2018 10:30

Heikki Porkka

Turku - kylmien päättäjien kylä

pe 17.08.2018 22:20

Olli Pusa

Kansallinen kokoomus?

su 19.08.2018 14:53

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Ylen valeet

ke 08.08.2018 19:45

Reijo Tossavainen

Pölhöpopulisti Stubb oli täysin pihalla

ti 21.08.2018 08:34

Jessica Vahtera

Työpaikkoja ei synny tilastotempuilla

pe 27.04.2018 12:59

Pauli Vahtera

Kokonaisuuden hahmottaminen

ti 17.10.2017 12:43

Timo Vihavainen

Piru merrassa?

su 19.08.2018 22:06

Matti Viren

Taas se Impivaara

ma 06.08.2018 22:40