"Setan queer-teoria muokkaa ihmiskäsitystä ja on uhka ihmisoikeuksille"

Anarkistipappi Kovacs ja Seta: Pelkkä kirkon ja valtion anteeksipyyntö seksuaalivähemmistöiltä ei riitä

Kotimaa to 06.04.2017 07:41

Kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács vaatii kirkkoa pyytämään anteeksi seksuaalivähemmistöiltä, kertoi Aamulehti.

Hänen mielestä pelkkä kirkon anteeksipyyntö ei riitä, vaan myös Suomen valtion olisi anteeksipyynnön ohella aika maksaa korvauksia, kuten Saksassa on tehty.

Lisäksi hän listaa samaan anteeksipyyntövaatimukseen homoparien kirkkohäät, joita kirkko ei virallisen oppinsa vastaisena edelleenkään hyväksy.

Oulun evankelisluterilaisessa seurakuntayhtymässä työskentelevä Árpád Kovács saa ymmärrystä Arkkipiispa Kari Mäkiseltä.

Niin Kovácsen kuin Mäkisenkin mielestä kirkon historiassa on seksuaalivähemmistöihin suhtauduttu julmasti ja Mäkisen mukaan kysymys on ollut ”uskonnollisesta vihapuheesta, mitä ei pidä enää sallia”.

Setallekaan kirkon ja valtion anteeksipyyntö ei yksistään riitä, vaan esille nostetaan sateenkaari-ideologian kuuluvat manipulointisanat: syrjintä ja ihmisoikeus.

”Yhtä tärkeää on kertoa se, miten toimitaan, jotta syrjintää ei enää tapahdu ja miten näiden ihmisten ihmisoikeustilannetta parannetaan”, Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo sanoo.

Lääkäri-kirjailija Pekka Reinikainen kuvailee blogissaan pappi Árpád Kovácsia ”Karl Marxia sujuvasti siteeraavana darvinistina, joka selkokielellä kertoo, mihin kristinusko on menossa”.

Kaupunnimedian (Uuden aallon paikallismedia Oulusta) viime joulukuisessa haastattelussa  pastori Árpád Kovács kertoi olevansa anarkisti, ”eikä se kuulu seurakuntalaisille eikä kenellekään muulle pätkääkään”.

Kirkon oppeja kyseenalaistavan kapinapapin mielestä kirkon pitäisi ensi töikseen luopua normatiivisuudesta.

Hän on pohtinut paljon luterilaisen kirkon tunnustuskirjoja ja haluaa niitä arvioitavan ideologisesti uudelleen.

”Se onkin työn alla minulla ja yhdellä kollegalla. Syksyllä julkaisemme siitä jotakin.”

Aito avioliitto ry:n hallituksen puheenjohtajalla Susanna Koivulalla on selkeä ja kirkas kanta sekä kirkon oppiin, että sen tulkintaan avioliitosta: Mies- tai naisparia ei voi rinnastaa avioliittoon.

”Avioliitto on yhden naisen ja yhden miehen välinen liitto. Pastori Kovácsin väite siitä, ettei kirkolla ole mitään perusteita olla siunaamatta kahden ihmisen liittoja on varsin epärehellinen ja epätosi.”

Pastori Kovács on hänen mielestään hylännyt painavat perusteet: Raamatun, kristillisen tradition ja piispainkokouksen selvityksen siitä, mikä avioliitto on.

”Pastorin pitäisi tutustua työvälineeseensä ja pitäytyä työnantajansa avioliitto-käsitykseen.”

Koivulan mielestä kirkon ei pidä pyydellä anteeksi oppiaan, vaan kirkastaa avioliittokäsitystä entisestään.

Kirkon synti ei ole se, että se on sitoutunut Raamatun opetukseen avioliitosta. Hän ihmettelee pastori Kovácsin syytöksiä seksuaalivähemmistöjen sortamisesta.

"Näkeekö Kovács kirkon opetuksen itsessään syrjiväksi? Pitäisikö kirkon pyytää anteeksi sateenkaariliikkeeltä ja painattaa seta-sertifioitu Raamattu? Suomessa on edelleen uskonnonvapaus", kyselee Susanna Koivula.

Ihmisoikeusaktivisti Sarah Rizzo on samoilla linjoilla ja arvioi, että pastori Árpád Kovács lienee vain yksi tapaus teologisten tiedekuntien nykyään yhä lisääntyvän tunnustuksettoman papistojoukon jäsenistössä.

”Teologisissa tiedekunnissa opetus ei ole enää tunnustuksellista. Sinne hakeudutaan asenteella, jonka mukaan Raamatun sanomaa voidaan ja sitä on tarkoituskin soveltaa uudelleen.”

Papiksi opiskelevia suorastaan haastetaan tekemään Raamatusta, sen evankeliumista ja jakeista kiusallisia ja nykyaikaamme sopimattomia ja vanhoillisia.

Sarah Rizzo uskoo, että Setan seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksien turvaamisesta, vihapuheesta ja syrjinnästä puhuminen sekä taustalla oleva queer-teoria tähtäävät ihmiskäsityksen muokkaamiseen ja ihmisoikeuksien uudelleentulkintaan.

”Suomen Ylioppilaskuntien Liitto SYL:n liittyminen Setan kannattajajäseneksi havainnollistaa sitä velvoitetta, mikä tulevilla teologeillakin on.”

Hän pitää Arkkipiispa Mäkisen ja pastori Kovácsin julkista sukupuolineutraalin avioliiton kannatusta uhkana kaikkien ihmisoikeuksille.

"Yliopistojen valjastaminen politiikan tekijöiksi sekä yhteisön kritiikitön suhtautuminen identiteettivähemmistöjen etujärjestöihin on merkittävä uhkatekijä sanan-, aatteen-, kokoontumis- ja uskonnonvapaudelle", Rizzo kiteyttää lopuksi.

Susanna Koivula (96) ja Sarah Rizzo (72) ovat molemmat kunnallisvaaliehdokkaita Kristillisdemokraattien listoilla.

Tytti Salenius to 06.04. 07:41

Kommentit: 4

Saara to 06.04.2017 15:16 1

Ei ole ihme, että pastori Kovács sanoutuu irti Raamatun opeista eikä ymmärrä kristinuskon opinkappaleita, hän on Ylen haastattelussa kertonut olevansa 95% agnostikko ja 5 % ateisti - ja huonompina hetkinä luvut ovat toisin päin.

Itseni mielestä pastoriksi - tai mihinkään kirkon virkaan - ei saisi hyväksyä muita kuin tunnustavia kristittyjä. Kriteerinä pitäisi olla sitoutuminen perinteisiin, klassisiin kristinuskon arvoihin ja opinkappaleisiin.

Mielestäni agnostikoksi tai ateistiksi tunnustautuva pastori, pappi, kappalainen, rovasti, piispa tai arkkipiispa ansaitsisi potkut työstään välittömästi ja ilman irtisanomisaikaa. Ihminen, joka ei itse usko ja muille on opettavinaan ko. oppia (kenties vielä tavoitteena opin muuttaminen), on suuri huijari.

Saara to 06.04.2017 20:13 0

Löysin mielestäni perusteet tällaisten pappien irtisanomiselle, se on pappislupauksen sanamuodossa.

Kirkkojärjestyksen kolmannen osan viides luku ”Pappisvirka” ja kuudes pykälä esittää sanatarkan pappislupauksen: ”Minä N.N. lupaan kaikkitietävän Jumalan edessä, että toimittaessani pappisvirkaa, jonka olen valmis ottamaan vastaan, tahdon pysyä Jumalan pyhässä sanassa ja siihen perustuvassa evankelis-luterilaisen kirkon tunnustuksessa. En julkisesti julista tai levitä enkä salaisesti edistä tai suosi sitä vastaan sotivia oppeja. Tahdon myös oikein julistaa Jumalan sanaa ja jakaa pyhiä sakramentteja Kristuksen asetuksen mukaan. Tahdon noudattaa kirkon lakia ja järjestystä sekä palvella alttiisti seurakuntaa ja sanankuulijoita. Kaikkea tätä tahdon noudattaa niin, että voin vastata siitä Jumalan ja ihmisten edessä. Tähän Jumala minua auttakoon.”

Ateisti tai agnostikko tai Raamatun opit kieltävä pappi (http://yle.fi/uutiset/3-9513213?origin=rss) ei sitoudu pappislupaukseen - hän ei pysy Jumalan sanassa eikä evankelis-luterilaisen kirkon tunnustuksessa.

Juha. to 06.04.2017 20:59 1

On olemassa pappeja, jotka ovat ateisteja, mutta silti toimivat pappeina. Alalle on lähdetty aivan kuten Metsätieteelliseen opiskelemaan oppiarvoa, jonka jälkeen on siirrytty alalle mittailemaan lannoitusten tuloksia ja erilaisten hakkuu tapojen vaikutusta vuotuiseen kasvuun ja puulajistoon. Papit ovat nykyään niin pihalla, ettei niitä pidä kutsua lastenkutsuille ollenkaan. Paras kun soittaa Irwin Goodmanin St. Paulia ja Rebenbahnin nupit kaakossa. Tuo "synti" vie sen verran vähemmän metsään, että sieltä löytää vielä takaisin "kaidalle polulle". Ennen Raamatussa ja pappien toimesta tolkutettiin syntien anteeksi pyytämistä Jumalalta kaikkivaltiaalta ja katumaan pahoja tekojaan. Nyt sen sijaan pitää pyytää anteeksi kaikilta HOMOILTA??? Sanonko minä? EN! Jätän senkin Jumalalle, sillä on parempi ääni.

Saara to 06.04.2017 22:28 0

Loistava kommentti, Juha! :)

Kirkon ei tarvitse pyytää anteeksi. Sen vaatiminen moisesta syystä on Jumalan pilkkaa ja rienausta. No, Hän armossaan ja laupeudessaan sallii itseään pilkattavan tiettyyn rajaan asti.

Meillä on edelleen se sama laki uskonrauhan rikkomisesta (https://fi.wikipedia.org/wiki/Uskonrauhan_rikkominen), joka kieltää meillä virallisten uskontojen pyhänä pitämiä asioita.

Naisen ja miehen välinen avioliitoon vihkiminen on kirkon pyhä sakramentti - samoin sateenkaarella on oikeasti hyvinkin pyhä merkitys Raamatussa, mutta näiden asioiden ottaminen rienaavaan käyttöön ei tuo rangaistusta kenellekään.

Kukaan ei myöskään koskaan ole saanut rangaistusta, vaikka olisi suoranaisesti panetellut jonkin kotimaisen vähemmistöuskontoa tai sen edustajaa. Jehovan todistajista tai lestadiolaisista on saanut esittää törkeitä ja täysin paikkansapitämättömiä väitteitä ilman tuomioita tai edes pelkoa tuomiosta.

Uskonrauhan rikkomisen laki on tuonut tuomioita erinäisille kansanedustajille islamin loukkaamisesta mutta sanamuodoistaan ja määritelmästään huolimatta se ei jostain syystä näytä suojelevan omia uskontojamme. Ehkäpä juuri siksi, että monikin kristillisten arvojen pohjalta jättää rankaisemisen Jumalalle itselleen.Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Aku Louhimies Yleisradion maalitauluna

la 19.05. 17:26

Vieraskynä

Länsimainen media vastuussa Hamasin nostamisesta Gazan mellakoiden voittajaksi

la 19.05. 12:53

Alan Salehzadeh

Miksi Trump sanoi Yhdysvallat irti Iranin ydinsopimuksesta ja mitä siitä seuraa?

la 19.05. 12:49

Arto Luukkanen

MTV 3 - Palkinto hyvästä journalismista?

la 19.05. 12:42

Timo Vihavainen

Tunnettu sotilas

la 19.05. 12:41

videot