Kiinan presidentti Xi Jinping valtiovierailulla Suomessa

Onnitteli Suomea satavuotisesta itsenäisyydestä ja kehui suomalaista sisua

Kotimaa ke 05.04.2017 09:07

Kiinan kansantasavallan presidentti Xi Jinping on saapunut valtiovierailulle Suomeen yhdessä puolisonsa rouva Peng Liyuanin kanssa. Vierailua isännöi tasavallan presidentti Sauli Niinistö yhdessä puolisonsa Jenni Haukion kanssa ja he ottavat vieraat vastaan juhlallisissa seremonioissa tänään Presidentinlinnassa, kerrotaan Tasavallan Presidentin kansliasta.

Saapuessaan eilen Helsinki-Vantaan lentokentälle Kiinan presidentti Xi Jinping lausui onnittelunsa itsenäisyytensä satavuotisjuhlaa tänä vuonna viettävälle Suomelle ja sanoi, että kiinalaisilla ja suomalaisilla on vahvat siteet pitkästä välimatkasta huolimatta.

Hän kuvaili Suomea ”tuhansien järvien ja metsien maana”, joka on tunnettu ”sisusta”. Presidentti Xi Jinping korosti, että suomalaiset ovat menestyneet vaikeassa ympäristössä, voittaneet kaikki vaikeudet ja saavuttaneet itsenäisyyden juuri sen ansiosta.

Valtiovierailun ohjelmaan kuuluvat muun muassa presidenttien kahdenkeskinen keskustelu sekä laajemman kokoonpanon keskustelut. Aiheina ovat Suomen ja Kiinan poliittiset ja taloudelliset suhteet sekä ajankohtaiset kansainväliset kysymykset. Presidentti Xin kanssa Suomeen matkustaa korkean tason valtuuskunta.

Lisäksi presidentti Xi tapaa vierailullaan eduskunnan puhemies Maria Lohelan ja pääministeri Juha Sipilän.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki virallisen vierailun Kiinaan huhtikuussa 2013, jolloin hän tapasi presidentti Xin Hainanin saarella. Edellisen kerran presidentit Niinistö ja Xi ovat tavanneet kahdenvälisesti Alankomaiden Haagissa maaliskuussa 2014. Niinistö ja Xi tapasivat myös vuonna 2010, jolloin Xi vieraili Suomessa varapresidentin tehtävässä ja Niinistö toimi eduskunnan puhemiehenä.

Ensimmäinen ja tähän mennessä ainoa presidenttitason vierailu Kiinasta Suomeen oli vuonna 1995, jolloin presidentti Jiang Zemin teki valtiovierailun Suomeen, tiedotteessa sanotaan.

Tytti Salenius ke 05.04. 09:07

Kommentit: 1

Juha. ke 05.04.2017 09:50 0

Sauli Niinistö voikin kysyä Googlen ja Kiinan välisestä sopimuksesta siitä, kuinka "sananvapauden" nimissä voidaan "suodattaa" pois kiinalaisten nähtäviltä ne poliittisesti epäsuotuisat tapahtumat ja sattumukset, joita tuossa täydellisyyden tyyssijassa kaiketi on hieman kukkinut. Esim. Tiananmenin aukion verilöylystä v. 1989 ei löydy Googlen "Kiinan versiossa", mitään tietoa. Näinhän Angela Merkelkin Saksassa vaatii Facebookia toimimaan maahanmuuton arvostelevien mielipiteiden osalta. Tuota "sananvapauden" vastuuta on Merkel valjastunut huolehtimaan entisen DDR:n Stasin tehtävissä olevan "punatukkaisen tytön" Pöh- Varsin pelottavan näköinen vanha nainen. Aivan kuten minäkin olen - siis - mies. Samaa vaaditaan Suomessakin suvakki-puolueiden taholta ja hallituskin on samaa mieltä. Supo ja poliisi onkin keskittynyt torjumaan "sisäistä" uhkaa sen sijaan, että keskittyisi ISIS:ksen solujen tarkkailuun. Mutta eihän siinä ole kuin suomalaisten henki ja terveys kyseessä, joten "kiireen" ymmärtää. Olihan se Lapin sotakin varsin hankala kuin piti yht'äkkiä kääntää pyssyn piiput entistä saksalaista aseveljeä kohti.Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Reijo Tossavainen

Median kenttäoikeus unohtaa kohtuuden. Tärkeintä ovat punavihreät klikkiotsikot.

ti 20.03. 11:43

Arto Luukkanen

ÄsDeePee - sun rahaas himoitsee??

ti 20.03. 10:06

Timo Vihavainen

Jussi Juonion nauru

ti 20.03. 10:03

Professorin Ajatuksia

Koiran vastuu raiskauksista

ti 20.03. 10:02

Henna Kajava

Islam - yhdestoista vitsaus -kirjan julkistamistilaisuus

ma 19.03. 00:47

videot