Ruotsissa poliisi julkaisi sarja-ahdistelijan kuvia ja pyysi yleisön apua, lehdistö piilotteli tuntomerkkejä

"Meidän tehtävämme on pitää poliisin toimia silmällä. Ei tehdä yhteistyötä heidän kanssaan"

Ulkomaat ti 28.03.2017 13:17

Ruotsin lehdistössä “bussimieheksi” kutsuttua miestä epäillään ainakin kuudesta eri seksuaalisesta ahdistelusta Tukholman alueella. Nuorimmat uhreista ovat selvästi alaikäisiä. Sarja-ahdistelija on piinannut Tukholmaa ainakin viime vuoden lokakuusta saakka.

Ruotsin poliisi varoitti miehestä ja pyysi yleisön apua tämän tunnistamisessa. He lähettivät valvontakameroista otettuja kuvia epäillystä lehdistölle. Ruotsalaislehdet Aftonbladet ja Expressen päättivät kuitenkin pikselöidä poliisin julkaisemat kuvat omissa jutuissaan.

Poliisin esitutkintaa johtavan Cecilia Närforsin mukaan he käyttävät mediaa apunaan tutkinnassa. Hän olisi halunnut, että lehdet julkaisevat tunnistettavia kuvia epäillystä. Poliisi on itse julkaissut kuvat sivuillaan, mutta ne eivät tavoita yhtä suurta yleisöä.

“Meille on tärkeää, että tekijä tunnistetaan ja saadaan kiinni”, hän sanoo.

Tanskalainen iltapäivälehti Ekstra Bladet pyysi ruotsalaisilta kollegoiltaan perusteluja toiminnalle. Aftonbladetin päätoimittaja Sofia Olsson Olsén vastasi kyselyihin. Hänestä epäillyn sarja-ahdistelijan kuvan julkaisu on vastoin journalistin eettisiä ohjeita. Hänen mukaansa poliisitutkinta ei kuulu lehdistön työnkuvaan.

“Meidän tehtävämme on pitää poliisin toimia silmällä. Ei tehdä yhteistyötä heidän kanssaan”, Olsson Olsén vastaa sähköpostitse.

Tanskalaislehti kysyi myös suoraan, onko miehen maahanmuuttajatausta vaikuttanut päätökseen olla julkaisematta hänen kuvaansa. Vastauksessaan Olsson Olsén viittaa taas journalistin ohjeisiin ja merkittävyyteen mutta ei vastaa kysymykseen suoraan.

Ruotsissa on pitkään kritisoitu lehdistöä maahanmuuttajarikollisuuden piilottelusta. Yksi suurimmista maahanmuuttajarikollisuuteen keskittyvistä vaihtoehtomedioista, joka Ruotsin lehdistön mukaan on ‘vihasivusto’ onkin ottanut nimekseen Avpixlat, eli suomeksi käännettynä “pikselöimätön”.

Alarik Notis ti 28.03. 13:17

Pääuutiset

blogit

Tapio Puolimatka

Miksi lähdin ehdolle europarlamenttivaaleihin?

ti 23.04. 22:16

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04. 15:30

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

videot